Missie en Visie
Het is mijn missie om kinderen, jongeren en ouders te helpen om zich goed te voelen, vol zelfvertrouwen van het leven te genieten en uitdagingen aan te gaan. Soms kunnen verschillende omstandigheden ervoor zorgen dat je bent vastgelopen in het leven. Als kind of jongere weet je misschien even niet meer hoe je met jezelf, je emoties of bepaalde situaties moet omgaan. Ook als ouder kun je vastlopen, bijvoorbeeld door je eigen valkuilen en patronen, of omdat je momenteel teveel ballen in de lucht moet houden. Op zulke momenten ben ik er voor jullie en denk ik graag met jullie mee. Samen onderzoeken we hoe de moeilijkheden zijn ontstaan en wat jullie kan helpen om je weer goed te voelen en in je kracht te staan.
Mijn aanpak is holistisch, waarbij zowel emotionele, cognitieve als fysieke aspecten worden meegenomen in de begeleiding. Dat betekent dat ik niet alleen kijk naar het probleem zelf, maar ook naar de bredere context waarin het kind leeft en opgroeit. Door het gebruik van verschillende evidence-based therapievormen, afgestemd op de individuele behoeften, bied ik zorg op maat.
Ik geloof in de kracht van ervaringsgericht leren. Leren, door te doen. Soms is een cognitieve techniek effectief, waarbij we samen werken aan je gedachten. Terwijl het op andere momenten juist nodig is om stil te staan, te voelen en te verdragen wat er is. Kunnen we overtuigingen en patronen herkennen (bewustwording) en doorbreken, zodat er echt verandering en groei optreed?
Mentale gezondheid zie ik altijd in de context van de omgeving en daarom werk ik nauw samen met bijvoorbeeld ouders en school. We werken op een locatie gelegen in de natuur, waarbij we naar buiten kunnen. Daarbij besteed ik ook aandacht aan de vroegkinderlijke ontwikkeling van het kind en de relatie met zijn of haar ouders. Uit onderzoek blijkt immers dat de eerste 1000 dagen van je leven (beginnend vanaf de zwangerschap) cruciaal zijn voor de ontwikkeling van je persoonlijkheid (hechting).
Tenslotte vind ik het belangrijk om af te stemmen op het ontwikkelingsniveau van het kind en de belastbaarheid van het gezin. Bij overvraging worden moeilijkheden namelijk versterkt in plaats van dat er ruimte is voor groei en ontwikkeling.
Waarom is psychologie geen schoolvak op de basisschool?
Waarom gaat elk kind op zwemles om te leren zwemmen, maar is er geen standaard aanbod
om kinderen mentale vaardigheden aan te leren? Dit is ontzettend belangrijk voor de rest van je leven. Mijn missie is om alle kinderen en jongeren een sterke basis te geven op dit vlak.
Thema's zoals:
Wat voel ik in mijn lijf?
Hoe kan ik oplopende emoties zien aankomen?
Wat kan ik doen als ik boos, verdrietig of bang ben?
Wat helpt mij als ik onzeker ben?
Hoe kan ik voor mezelf opkomen?
Hoe kan ik ontspannen?
Allemaal belangrijke vaardigheden die je je hele leven nodig hebt. We weten dat je deze vaardigheden het beste kunt aanleren als je jong bent en het liefst als het goed met je gaat.
Oefenen met het blussen van een brand doe je ook niet tijdens een brand.
Het is handig als je dat van te voren leert, zodat je weet wat je kunt doen op momenten dat het nodig is.